hits

Pels er kjipt

24.10.2016 - 14:26 2 kommentarer 

Å argumentere om hvorfor pels er dumt burde være lett. Det er ikke det.

 

 

Det å kle seg som medlemmer av det engelske kongehus eldre gren er stadig vekk mer i motebilde på vestkanten. Vesker, småblomstrete kjoler og ekte pels. En mote som opprinnelig var en gammel Frognerfrues har fjortisene adoptert, men på et mer moderne vis. Hvis det å ha dumme toppluer med pelsdotter og  pels på noen gigantiske hetter kan kalles mote.

 

Disney har de siste årene laget mange feministiske prinsesser, men tilhengerne av disse har tydeligvis ikke sett Cruella De Vil. Damen som ville lage pels av dalmatiner- hvalper hadde døde rever hengende rundt avmagret kropp, og fremstod som en ekkel snobb.

 

Neida. Vestkanten skal ikke få all dritten:

 

I de mer akademiske gjengene har man vintagepels. Iført minkluer på Den Røde Plass er kultur- kjendiser med på å lage en mer politisk korrekt etterspørsel samt også å godta at gammel tortur er 'innafor'. Feller hvor dyr gnagde av labber om de rakk det.

 

 

 

Som veganer spiser jeg ikke kjøtt eller meieriprodukter, og blir ofte konfrontert med kosthold av pelstilhengere. Vel. Det at andre spiser kjøtt rettferdiggjør ikke det faktum at du tar på deg noe som er heldig hvis det ble avlivet med en elektrisk stav i anus.

 

Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen holdt en appel i fjor under fakkeltoget mot pels, og sa at vi en gang trengte pelsen når vi gikk på jakt. Man viste respekt for hele dyret ved å bruke hver del av det. Det rare er at noen damer i hans omgangskrets syns vintage- pels er riktig. Hva i all verden har en epoke på femtitallet felles med en scene fra 'Veiviseren'?

 

 

Moralfilosof Peter Singer har i en årrekke snakket for å gi dyr rettigheter. Singer er professor i bioetikk ved Princeton og har blitt kalt 'verdens farligste mann' på grunn av sin kontroversielle stil.  For Singer er 'lidelse' det viktigste  å unngå. Hvorfor skulle ikke en rev eller mink ha angst og kjenne smerte hvis hunden din gjør det? Hvorfor i det hele tatt utsette noen for unødig lidelse.

 

 

Istedet for kjedelig statistikker kan man se på bilder av noen dyr i pelsoppdratt- helvete  og tenke de er heldige. For grunnet den dyrere delen av moteindustriens overgang til ekte pels i 2014 og nye forbilder som for eksempel Kardashians, kommer de billige leverandørene i hopetall. Det er ikke skrekkhistorier at dyr blir flådd levende i Asia, det er virkeligheten.

 

I høstferien gikk datteren min på 13 år til tenåringsdrømmen Brandy og Melville for å kjøpe klær. Vi er begge glad i vintage- stilen de har, men jeg nektet henne å beholde en kjøpt pelsdusk fordi jeg ikke var sikker på om den var falsk. Det stod på nettet at den var fake. Den var ekte viste det seg. Etter å ha kontaktet ledelsen trakk de pelsduskene, men de forklarte aldri hvorfor de solgte ekte pels som falsk.

 

 

 

Jeg er dessverre kvinne og aktivist. Vi virker litt naive der vi sitter og ber verden tenke seg om. Men med bilder og filmer, samt nevnte klesbutikker som ikke tør si hvor pelsen kommer fra er det på tide å stoppe en næring som er grotesk. Norske aviser lar damer si de elsker dyr og posere med chiuahaha med tilsvarende død mengde dyr på hetten vedkommende har på seg mens hun mater lamaene. Du er ikke glad i dyr hvis du går med pels. Du er glad i noen raser. 

 

 

 

 

Er det sånn at vi skal kunne ha på oss hva vi vil fordi det er fint, spise hva vi vil fordi det er godt og likevel ikke bli kalt egoister?

 

Eller verre. Bli kalt moralister hvis vi avstår.

 

Alexia Bohwim

 

2 kommentarer

Christine

26.10.2016 kl.05:48

Elsker pels! Og for all del ikke glem skinnlommeboken, skoene og belte ditt.. Eksker det også! Men hva med iPhonen din, Nike skoene dine, hvem tror du lager det?

Barn!

Alexia Bohwim

26.10.2016 kl.08:35

Christine: Den dagen jeg går med lommebok- i skinn- går jeg også med frisyre.

Skriv en ny kommentar