hits

mars 2018

Kvinnedagen- barselnød er andres brød

Frogner, Oslo, Norge, 02.03.2018
Min studietid med Alexia Bohwim.
Foto: Marianne DemmoFoto: https://www.mariannedemmo.com/

 

 

 

 

Kvinnedagen- barselnød er andres brød

 

Gratulerer til kvinnene som ikke har anledning å gå i tog, skrike opp om lik lønn eller tørre å poste ett #metoo- innlegg uten å få bank. De som ikke syns.

Jeg vil heller gi dagens feminister litt verbal juling. Dere tåler det. For nå er kvinner de som tjener mest på nettopp- kvinner.

 

Norge 2018.

 

Kvinneblader skriver om vellykkete kvinner, designere, hva som er god smak og hvor det er bra å reise. Kvinneredaksjonene i tabloidavisenes motespalter viser Instagram- profiler til vellykkete ungjenter, og når vi over 40 vil være poppis henger vi med såkalte «it- girls».

 

I gamle dager var «it- girls» ett begrep som omhandlet kule jenter som gikk egne veier og ble berømte for å være trendsettere. I dag er det barn av kjendiser som middelaldrende mødre dytter frem som små mini- kopier av seg selv. Og leter etter hva som er trenden. Babyer er nå på moten.

 

 

Jeg har tidligere tatt for meg hva jeg mener om kvinner generelt, og at det har blitt kult å spise junkfood og gå i pels- det er puslete å drive med dyrevern og smiskete å si noe pent om menn.

http://alexiabohwim.blogg.no/1488897254_derfor_feirer_jeg_ikke_kvinnedagen.html

 

Men oppi all mangel på empati for dyr og det sterke kjønn, har det kommet en ekstrem empati for dette- gravide og nybakte mødre.

 

Vi lever i en verden der idolene våre har surrogatmødre, forhåndsbestilte keisersnitt for å ikke ødelegge «godsakene», kunstig befruktning, ammeskryt på sosiale medier og nannyer. En verden der vi sutrer over dårlig tid på barsel og manglende fokus på mor og barn. Si meg: er det en innsats å gjøre det samme som kvinner i fattige land, flyktningleirer og forfedrene våre har gjort bestandig? Er det en sykdom å være gravid?

 

 

Vi norske kvinner får visst ikke nok oppmerksomhet etter fødsel, mener flere og flere. Å kreve det beste for barnet sitt og deg er feminisme, og aldri før har vi vært mer kravstore. Derfor trodde jeg ikke mine egne øyne da jeg bladde gjennom vestkantens abonnementsavis nummer én og leste om ett tilbud som nå har kommet til nybakte mødre. Gratis barsel fra private investorer. Freidig anført av ett lag bestående av jordmødre, politimenn og «tidligere» ansatte fra offentlige sykehus. Ord som «englepenger» ble brukt om tilskuddet. At noen har en terminologi dit hen smaker ikke annet enn emment i min munn. Kvinner som har ett brennende ønske om å hjelpe babyen din og deg spiller på at de har hatt kinkig start i livet, at det er ett hull i det offentlige tilbudet og at du er glemt av Staten.

På de nye møteplassene for mødre, kan du sågar få kurs der du får «small talk». Jeg trodde det var tull da en venninne fortalte om det(for dere som ikke kan vestkant- sjargong er «small talk» det vi bruker om ondsinnet sladder).  Derfor er det morsomt å lese hva «kurset» egentlig innebærer. I fullt alvor får du tilbud om å lære og tolke babyens gråt, samlivsråd(håper det betyr alle med råd er godt gift) og ikke minst- lære deg hudpleie. Rådyr økologisk babykrem i lekkert design betyr du er ekstra god mor kan det virke som.

 

 

 

Jeg er fra Frogner og flaut nok var dette tilbudet geografisk plassert på Oslo vest. Stedet der kafeer og klinikker skrives med «C». Om vi ikke var forhatt før, skjønner jeg om vi blir det. For vi trenger ikke lenger finne eksotisk frukt på østkanten. Vi har fått egne lekre butikker, men noe sier meg at mødrene på østkanten ikke er så ønsket i butikkene på vestkanten.

 

 

Gå i flokk- barseltiden kan likevel bli investering

 

Barsel, ja. Er du ikke med i barnevognmafiaen på Oslo Vest- er du hakkekylling de neste tyve årene.

 

Jeg var aldri med i barselgruppe og det jeg husker er at de ble sure på meg etter fødselen. Jeg ville sminke meg, amming hatet jeg, og jeg ble regelrett mobbet fordi jeg var vegetarianer. Dette var i 1989. Da mannen, jeg ikke hadde hatt på fødestuen, kom for å se baby dag nummer to var han brisen fordi han hadde feiret. Jeg sa han skulle feire mer, fordi jeg faktisk hadde ett ansvar overfor han også. Kvinner setter agendaen når de blir gravide og nåde den mannen som ikke elsker strekkmerker, sutring og bleieskift.

 

Min feminisme var at jeg ville være alene om tingene jeg likte. Bleieskift var gøy, det. Leke med dukker gir deg trening i å ønske omsorg, og hvorfor skulle jeg vekke mannen min på natten for å ta ett skift? Jeg var våken likevel og han skulle om ikke annet- vende seg til ett nytt liv han også.

 

I dag er jeg mor til tre, veganer og har aldri likt kroppen min bedre. Som tidligere alenemor ser jeg at fokuset på menneskelige bånd heller burde være på mindre fordommer og materialisme. 

 

Kjære kvinner. Babyer trenger mat og sunn fornuft. Vi har ett økende forskjells- Norge, og en matindustri som er så infam mot dyr at det siste vi trenger er en Kardashiansk verden. For i takt med at realitystjernene og tidenes mest falske familie får babyer i fleng, kommer flere private aktører på banen. Gå til en lege og bruk det offentlige. Babyen din er for dyrbar til å overlate til fancy steder som drives av kvinner med SUV og som er medlem av Ernas Solberg fanklubb på Facebook. 

 

For helt seriøst:

Alt kommer innenfra. Tror du babymassasje fra en avdanka middelaldrende gjeng gjør deg til en bedre mor? Nei. Det gjør deg til en svakere kvinne.  

 

Alexia