hits

august 2016

Jeg mistet lappen!


Glad dame i Frognerveien
 

Det begynte med et rødt lys. Nå er jeg  40 000 kroner fattigere, har opplevd tidenes psykiske nederlag og er omsider i vater igjen. Fattigere, men rikere.

 

 

Det er mye jeg angrer på, men jeg tror det å miste lappen er det jævligste hittil. På den annen side lærte den meg å elske Frognerparken igjen, bli kjent med kjørelærer- mafiaen og høre enda mer sladder om Frogner. Og meg selv.

 

Om det er så spennende å lese om? Ja. Følg med hvis du har lappen eller skal ta den. Eller hvis du rett og slett er menneske. Å bli kjent med noen hver dag var lærerikt. Men la oss gå til start.

 

2015

 

Alexia Bohwim kjører over krysset på Olav Kyrresplass, og som vanlig ser hun at hun rekker det rød lyset. Jo'a. Samtidig som en politibil. De var snille denne gangen, og lot meg kjøre bilen hjem før de tok lappen fra meg, og ba meg hente den etter et halvt år. Vi er nå på femtusen kroner i bot.

 

Nøyaktig én måned senere har forfatterinnen fra Frogner, jeg altså, bursdag og krangler med en jeg er veldig glad i. Deretter setter jeg meg rasende i bilen for å dra og trene. Å ble tatt uten lappen. Fordi detaljer rundt politiet kommer i bok og på dokumentarfilm, sier jeg lite. Jeg ble kalt 'Frognerfitta' av snuten, og jeg er ikke mindre glad for at jeg bruker advokat Elden nå. Politiet liker ikke bøker om dop og vestkanten. Bok, ja. La oss håpe den selger. Jeg fikk 20 000 i bot, enda et halvt år inndragning, og det verste jeg har vært med på. Å innse forrige kjøreskole ikke har lært meg å kjøre ordentlig bil.

 

Jeg fikk lappen sent i livet og har i grunnen alltid lurt på hvordan jeg stod. Jeg sneiet i fortauskanter og rundkjøringer skjønte jeg ikke. Derfor var jeg litt naiv når jeg ba samme kjøreskole om å bli med på oppkjøring. Uten noen kjøretimer og på film med Nina Grünfeldt som regissør. Teorien hadde jeg bestått, og den eneste jeg hadde kontakt med i perioden jeg leste var Hank Von Helvete. Anbefales. Hvilket jeg ikke gjør om kjøreskoler som satser på for store biler i liten by, og får all pressen av uvitende journalister. Jeg strøk med glans etter å ha blitt fortalt av kjørelærer at jeg hadde ligget med en navngitt person. Kona hans hadde fortalt det. En dame som har kjørt rundt i Bærum uten lappen etter promillekjøring i to år. Får du ny Porsche Cayenne hver tredje måned stopper ikke snuten deg. Serr. Personvernet innen flere yrker råder ikke og jeg er heller ikke interessert i å høre hvor Norges fineste programleder tar botox. Tror ikke hun er uenig.  

 

Vi er oppe i 24 000. Det koster minimum 4000 å stryke.

 

Siden jeg ikke ville ha mer sladder om meg selv, hvor ræva jeg kjørte og rykter om hvordan lappen ble mistet, var jeg rådvill. Nina regissør sa jeg kunne prøve automatikk ved samme skole. De mente det var derfor jeg strøk. Jeg kunne ikke gire. Tro meg, å kjøre SUV automatikk er det samme som å innrømme du er i overgangsalderen. Hvilket jeg ikke er. Jeg trengte hjelp. Hvem går jeg til da? En gutt på atten som er fersk når han kjører. Som er like rastløs som meg, driter i kjerringpreik og vil kun én ting: kjøre bil. Kompisen til sønnen min forteller om bilen han kjører. En 'deilig liten Fiat', men som attenåringer flest sitter han ikke med nummeret lagret på telefonen. Den ligger på Røa. Jeg googler Røa og Fiat. Ingen kjøreskole, men gjett hvem som redder meg? Side 3 blogger Elander har tatt bilde av den lille bilen, fordi han syns den var så kul. Nå gruer jeg meg til dette. Kjørelærer og én dobbel kjøretime. Siden i fjor har jeg blitt atskillig blakkere. Nervene mine, at jeg skal kjøre opp igjen, at jeg blir filmet og at jeg ikke vil skuffe barna mine. Sistnevnte sier bare 'gjør ditt beste', men likevel...
Jeg ringer nummeret som står på Fiat'en, og en mann på riksmål svarer. Han er særdeles høflig, ler likedan av vitsene mine sier at dette skal vi nok få til. Vi møtes ved Vigelandsmuseet, og jeg ser for meg at det blir med denne ene gangen. Den godt brukt Mercedes cabriolet'en jeg har kjøpt er  motivasjon, og motoren er større en jåle- bilen til eksen.Takk til blogger Cornelis Elander!


 

Amin kjørelærer står utenfor bilen. Han er halvt marokkansk og ditto norsk. La meg forsikre dere om jeg ikke er sponset, og at jeg gjør dette fordi dere kan spare penger og hjertesorg. Jeg er også opptatt av neste generasjon, og at noen får ufortjent presse.
Amin er noe så sjeldent som en som følger alle regler, er pirkete, ikke vet hvem noen kjendiser er, og vil bare lære deg å kjøre bil. Når noen sier kjøreskoler melker deg for penger, gjør de det. De som er mer opptatt av at du skal finansiere den enorme bilen sin og som disser andre. I løpet av sommeren innså jeg selv jeg ikke kunne plassering i kjørefelt, jeg innså at jeg elsker å spasere gjennom Frognerparken for å handle på Kiwi, og jeg innså at det å miste lappen var så nervepirrende at jeg fikk en taper- mentalitet som gikk utover alt. Yrkesmessig og privat. Jeg misliker ordet 'mestre', men det er noe i det. Seff.


Amin. Tålmodig som få. 

For å nærme meg slutten på en lang historie. Jeg strøk en gang til i juni, fordi jeg ikke gadd å høre på Amin som sa jeg måtte vente, og fordi jeg trodde jeg ville se kul ut på film. Det gjorde jeg ikke. Men etter 10 nye dobbeltimer kjørte jeg opp i Bærum og bestod. Jeg løp og klemte Amin, Nina og jeg gråt, sensor lo og Pappa fikk en hyggelig beskjed av datteren sin. Denne juli- dagen var perfekt. Helt til det slo meg.
 Amin og jeg skulle ikke møtes igjen. Det vil jeg ikke ha noe av, så jeg skal overtale ham til å bli med på podcast'en Nina og jeg starter.


En lettet duo. Nina Grünfeldt og undertegnede har omsider landet med lappen i Bærum. 

Med lappen anno 2016 fikk jeg innsyn i hvor strenge sensorene er i dag, hvor mye dyrere lappen har blitt på ti år, at flere kjøreskoler ringer og avbestiller oppkjøringer anonymt hvis du skifter skole, samt jeg fikk en venn for livet.


Fra filmen som kommer. Lappen blir en del av den. Her er bilen som reddet meg. 

Til slutt: ikke la barnet ditt gå på en kjøreskole du ikke har dobbeltsjekket, og for guds skyld ikke miste lappen når du har den. De unge i dag er tapre som gidder å prøve, så kanskje vi skal dempe presset på dem?

 

Jeg kjørte forøvrig ikke i rus. Da ryker lappen for to år. Eller hvis ektemannen din er rik: to dager.

Alexia

 

p.s

jeg tar ansvar for alle handlinger, men vil advare folk mot å drite seg ut- som jeg gjorde. 
Men det er noe i ordtaket: si meg hvem du omgås og jeg skal si deg hvem du er.
Noen av oss er lei av rykter. Dog. Det er min feil jeg kjørte elendig.