Foto: jill
Verden husker bare offeret Tate kan det virke som. Eller skjønnheten hennes. Intet av delene er rart.
Men Sharon Tate var så mye, mye mer. 

  

SHARON TATESharon Marie Tate (24 januar, 1943 - 9 august, 1969) var en Amerikansk skuespillerinne, sex symbol og modell. I løpet av seksti- tallet spilte hun små roller på TV, før hun dukket opp i flere spillefilmer. Hun var også en ettertraktet modell og forsidepike.

Etter å ha mottatt gode anmeldelser for hennes komiker- talent såvel som for dramatiske roller, ble Tate nevnt som en av Hollywoods mest lovende nykommere. Hun hadde sin film- debut i den okkulte 'Eye of the Devil'(1966), Tate spilte også i kult- klassikeren 'Valley of the dolls' fra 1967. En film basert på datidens Jackie Collins: Jaquline Susanns avsløringer om dopmisbruk i Hollywood. Dolls refererer til piller. For oss som har sett den, bryr vi oss lite om at flere så på den som en dårlig film. For filmen gir et bra bilde av hvordan motebildet, og hva som var tillatt å vise etter McCarthyismen heldigvis var et ferdig fenomen. Musikken i filmen er utrolig bra, og rollen til Sharon Tate er så trist at hun får deg til å gråte. Ikke bare fordi man visste hva hun skulle oppleve tre år senere, men hun er så vakker og klarerlikevel overbevise oss om at hun kan spille. Hun ble nominert for en Golden Globe for rollen.

Tittelmelodien er ofte feilaktig kreditert Burt Bacharach, og det er lett å forstå hvorfor. Likevel er det André Previn som har laget 'Where do I go', som blir sunget av Dionne Warwick. Previn er som kjent Mia Farrows eksmann og faren til Woody Allens kone, Soon Yi. Det mest oppsiktsvekkende syns vi, er at han ledet den Norske filharmonikeren i 2002, uten at vi laget større ståhei. Det var særdeles gromt.

En fremadstormende polakk, Roman Polanski, tilhørte gjengen rundt Sharon Tate, og castet henne i komedien 'The Fearless Vampire Killers' i 1967. Året etter giftet han seg med henne, og da hun var åtte og en halv måned på vei ble hun slaktet av Manson- familien. Tates siste film 12+1(hvor hun spilte mot Orson Welles), hadde premiere etter hun ble drept. Tate var hovedattraksjonen. Dessverre ble det ikke den hun ble husket best for.
I ettertid har både Polanski og familien til Sharon Tate måtte leve med at morderne og ikke minst bakmannen for hele den meningsløse nedslaktningen, Charles Manson, har fått kultstatus.


BAKGRUNNEN OG MØTE MED POLANSKI


Sharon Tate ble født i Dallas, og var alltid en jente som ikke skjønte hvor vakker hun var. Hun brukte det i det minste ikke. Hun jobbet seg opp, og møte med Polanski var slettes ikke kjærlighet ved første blikk. Før hun møtte ham var hun sammen med Jay Sebring, en tidligere seiler, som hadde slått seg opp i Hollywood som frisør. En mann som elsket henne dypt, og som hun var veldig glad i. Dog glad i holdt ikke til at hun svarte ja da han fridde. Sharon var opptatt av at hun ville legge karrieren på hylla når hun giftet seg. Sebring og Tate var et hot par, og var en del av det feteste utelivet Hollywood har sett. David Niven, Robert Evans, Mia Farrow, Peter Sellers, Cathrine Deneuve, og alt som kunne krype og gå av hippie- glam'en. Oppi dette traff hun Polanski som castet henne i 'The Fearless Vampire Killers'
Begge innrømmet senere at de ikke var særlig imponert over hverandre, og Polanski ville heller ha en ekte rødtopp, Jill St. John(Bond- dame og kjæresten til Robert Wagner). Likevel gikk han med på at Tate fikk parykk, og på settet i Italia, så staben hvor nyttig det var at den nye leading lady'en snakket flytende italiensk. Likevel var perfeksjonisten Polanski utålmodig med den uerfarne Tate, og siden han også hadde hovedrollen som skulle bli forelsket i henne ble han ekstra stresset. Underveis endret han fullstendig oppfatning, og roste innsatsen hennes, så en etterlengtet selvtillitt økte hos Tate. De innledet et forhold, og Tate flyttet inn i Polanskis leilighet i London. Sebring ble knust, og dro for å vinne Tate tilbake. Det gikk ikke, men jaggu ble ikke Jay en av parets mest betrodde venner. Polanski sa senere at Sebring var ensom og isolert, og anså Tate og han selv som familie.
Tate returnerte til Amerika, mens Polanski ble i London. Tate fikk en rolle mot Tony Curtis. En rolle hun spilte i en liten bikini, og hun sa senere at hun hatet filmen. I mellomtiden laget Polanski 'Rosemarys baby' for Paramount, som nå var ledet av 'wonderboy' Robert Evans. Polanski ønsket Tate i rollen som Rosemary, men Mia Farrow var bestemt for rollen.
I mars 1967 kom det en artikkel om Tate i Playboy. 'Dette er året hvor Sharon Tate skjer...inkludert seks nakenbilder, more or less, tatt av Polanski under opptakene på 'The Fearless Vampire Killers'. Tate var optimistisk. 'Eye of the devil', og 'The Fearless Vampire Killers' skulle lanseres, og hun hadde fått rollen i bestselgeren 'Valley of the dolls'.
Filmen vi allerede har omtalt, og hvor Tates rolle blir tilsnakket som et barn. Noe dessverre regissør Mark Robson også gjorde. Susan Hayward som erstattet en Garland 'på tur', ble behandlet som en dronning, i likhet med de to andre kvinnelige hovedrollene, Patty Duke og Barbara Perkins.
Vel. Hovmod står for fall, og Robson måtte i ettertid innrøme overfor Polanski at hun var den som uttrykte sårbarhet, og hadde et genuint talent.

      

Foto: Roman Polanski/Playboy                                            

ET EKTE BLOMSTERBARNSharon Tate hadde ikke noe problem med nakenhet, og vi som har lest biografien til Polanski har aldri tvilt på at hun var en av de få damene som var et ekte blomsterbarn. Derfor er det trist hun skal huskes på grunn av en som representerer alt annet enn peace and love.  
Årene med Polanski ble få, og på slutten av '67, dro de tilbake til London, hvor de figurerte i aviser og blader. Tate ble beskrevet som annerledes, moderne, og det gikk ikke upåaktet hen at hun hadde bodd sammen med Polanski før de giftet seg. Vielsen fant sted i London, 20 januar 1968. Klærne var tidsriktige, og tidløse. Fotografen som tok bildene beskrev dem som: cool, nomadic, talented and nicely shocking'
Tate var den streite av dem, men lovet Polanski aldri å forandre ham:
"We have a good arrangement. Roman lies to me and I pretend to believe him." 
Polanski oppmuntret Tate til å jobbe, og sa han giftet seg med en hippie, ikke en husmor. Tilbake i L.A ble de en gjeng bestående av Warren Beatty, Joan Collins, Tidleigere nevnte navn som Farrow og Sellers, Candice Bergen, Jaquline Bisset, Jane og Peter Fonda og mine egne favoritter Danny Kaye og Jim Morrison. Polanskis hjem var fullt av kjendiser, men også Polanskis gamle venner fra filmskolen.
Tate ble som nevnt nominert for en Golden Globe etter 'Valley of the dolls', og karrieren hennes begynte foralvor å ta av. I slutten av 1968 ble hun gravid, og ekteparet flyttet til drømmehuset de overtok etter venninnen Candice Bergen.
Etter å ha blitt rost for sitt komiske talent valgte hun The Thirteen Chairs med Welles. Ikke minst fordi hun ville spille mot Welles. Hun dro til Italia, og etter innspillingen var over joinet hun Polanski i London. Hun poserte for fotografen Terry O'Neill i leiligheten, for mere huslige bilder. Åpning av baby- gaver. Deretter poserte hun for noen mer glamorøse bilder for det britiske magasinet Queen.
20 juli, 1969 reiste hun hjem til Los Angeles, og ventet på Roman som skulle komme etter 12 august for å rekke fødselen.

 

MORDET

 
Etter å ha hygget seg med venner på restaurant til halv elleve, den 8 august 1969, snakket Tate med Roman på telefon. Han var deppa fordi han ikke kunne komme tidligere hjem og ringte søstrene hennes for å spørre om de kunne sove hos henne. Tate nektet, og sa de fikk ha det til gode.
I løpet av natten ble alle i huset til Tate myrdet. Likene av de andre som var der lå i innkjørselen, i en bil, mens Sebring og Tates kropper ble funnet hengt i stuen. Tate var knivstukket 16 ganger. Fem av dem dødelige. Sharon Tate ba for barnet sitt, og ble møtt av latter. Blodet hennes ble brukt til å skrive 'pig'. Polanski fikk kritikk fordi han poserte ved siden av ordene på et bilde like etter. Men han forklarte at han ville folk skulle se hvor sjokkerende og jævlig dette var.
Sharon Tate ba for barnet sitt, og ble møtt av latter.
Polanski måtte gjennomgå heksejakt og mistanke etter å ha mistet 'the only woman he has adored'(Laurence Harvey).
 
Alt på grunn av en gjeng hippier, som kalte seg 'the Manson Family'.

I ettertid kan man undres over at Manson fikk strengere straff en de som utførte drapene.
 

NY LOV


Et tiår etter mordene, som et svar på en gryende dyrkelse av morderne, og tanken på at de kunne bli sluppet ut på prøve, organiserte Tates mor Doris en offentlig kampanje mot det hun mente var for lettvint i Statens behandling av straffedømte. Det resulterte i en endring i Californisk lov i 1982, som tillot ofre, og deres familier å gi sin egen forklaring på hvorfor de ikke mener man skal kunne slippe løs dømte fanger på prøve. Doris Tate var den første som benyttet seg av den nye loven, og vitnet under høringen av Charles 'Tex' Watson, en av datterens mordere. Hun mente at endringen i loven hadde gitt henne muligheten til å la datteren bevare sin verdighet. Noe hun mente hadde vært umulig tidligere, og hun hadde nå gitt 'Sharons ettermæle noe mer enn å være et mord- offer, hun var nå også et symbol på at offeret har rettigheter'.
 
Sharon Tate: RIP..
Roman Polanski: du har ikke fortjent det du har gjennomgått etter du startet livet ditt på ny. 
Charles Manson: du var ikke født som et monster. De skapte ett.